En dyne er ikke bare en dyne

Hvilken dyne skal jeg vælge?

Går du og overvejer om din gamle dyne skal udskiftes med en lækker ny dyne? Du giver dig selv en bedre søvnkvalitet ved at vælge en dyne, som passer til dig. En dyne kan fås i flere forskellige materialer. Hvert materiale har sine fordele. Her kan du læse om hvert materiale, og blive klogere på hvilket materiale, der passer bedst for dig. Nedenfor har vi beskrevet fordelene ved hvert materiale, men samtidig også hvad du skal være opmærksom på.

Dyner med dun

Dyner med dun

De fleste danskere sover med dundyner. Det skal dog siges, at det ikke behøver, at betyde, at du også skal have en dundyne. En dundyne er dejlig blød og fluffy. En af fordelene ved at vælge en dyne med dun er, at den er god til at holde på varmen. Det skal lige siges, at dundyner kan fås i flere varmegrader (sommerdynerhelårsdyner og vinterdyner), så du kan finde den dyne, som passer perfekt til dig. Når man snakker dundyner, så kan man ikke komme udenom selve dunene. Dun fås i flere forskellige kvaliteter. Dyner kan både fås med andedunmoskusdungåsedun og edderdun. Kvaliterne på de forskellige dun er som følger, starter med de dun, som er i den højeste kvalitet: Edderdun, gåsedun, moskusdun og andedun.

Når du skal sikre kvaliteten af på dynene, så skal du kigge på dynens bæreevne. Det handler om at have en så høj bæreevne som muligt. Jo bedre kvaliteten er jo højere kan bæreevnen blive. Det betyder, at gåsedun kan få en højere bæreevne end andedun, fordi kvaliteten på dem bedre end andendun, Jo højere bæreevne dynen har, jo bedre er den til at holde på dens varmgrad.
Når du køber en dundyne, så sørg for at købe en dyne med europæriske dun, klasse 1. Hvis ikke der står noget omkring klassen på dunene på labelen, så er det typisk dun plukket fra ikke fuldvoksne dyr. Derudover er det mindre dun, som ikke isolere lige så godt som større dun, og dermed ringere kvalitet. I vores sortiment finder du kun europæiske dun, klase 1.

Endnu en fordel ved dundyner er, at de kan vaskes i vaskemaskinen. Derudover kan de også komme i tørretumbleren. Når du vasker din dyne, så er det vigtigt, at du sørger for, at dynen er helt tør. Hvis ikke dynen er tør, så kan det skade dunene. Alle vores dundyner er fra Ringsted Dun. Det betyder derfor, at dynerne er NOMITE certificeret og OEKO-TEX certificeret. Det betyder, at dynernes vår (betræk), er så tæt, at husstøvmider har svært ved at trænge ind i dynen. Derudover er dynen testet og fri for sundhedsskadelige kemikalier. Desuden er dynerne produceret i Danmark og fyldt med klasse 1 dun.

Som nævnt tidligere, så findes dundyner i flere forskellige slags (varmegrader, kvaliteter). Vi har derfor lavet en lille guide til, hvordan du finder dundynen, som passer bedst til dig. Find guiden her.

Se vores dundyner
Dyner med bambus og silke

Dyner med bambus og silke

Du har måske godt hørt om dyner med bambus og silke, men du ved ikke helt, hvorfor det er godt? Både silke og bambus er temperaturregulerende materialer. Dette betyder, at materialerne leder sved og varme væk fra kroppen. Du vil dermed få en jævn og behagelig kropstemperatur gennem hele natten. Dyner med silke eller bambus er derfor særligt godt til dig, som har tendens til at have det varmt om natten, da den hjælper dig af med varmen. Både silke og bambus er som sagt et ånbart materiale. Det er derfor også et tør materiale. Husstøvmider trives ikke særlig godt i tørre områder, men mere i fugtige områder. 

Der er forskel på bambusdyner og silkedyner. Hvis du vil have de ånbare egenskaber, så skal du have en dyne med 100% bambus eller en med 100% silke. Hvis dynen er blandet med et andet materiale, så kan det godt gå ind og have en påvirkning på bambussen eller silkens åndbare egenskaber. Deres åndbare egenskaber vil ikke kommet helt til udtryk, hvis materialer er blandet med noget andet.
Som nævnt tidligere så er dundyner kendt for at være fluffy. Silkedyner og bambusdyner er ikke fluffy, som dundyner er. Hvis man sammen en dundyne med en silkedyne f.eks. så vil en silkedyne være mere vattæppe-agtig sammenlignet med en dundyne. Det skal siges, at silkedyner og dundyner ikke kan vaskes. Hvis dynerne bliver vasket, så kan deres fyld nemmest klumpe sammen. Vi anbefaler derfor, at du jævnligt lufter dynen.

Ligesom med dundyner, så kan du også finde bambusdyner og silkedyner i forskellige varmegrader. Hos os finder du både sommerdyner og helårsdyner med silke eller bambus. Derudover, så fås de også i flere størrelser. Sidst men ikke mindst, så har vores silkedyner og bambusdyner den fordel, at de er en lille lykke i hvert hjørne af dynen. Løkkerne kan bruges til at binde bambus sengetøj fast med. Ud undgår dermed, at dynen kommer til at ligge i bunden af dynebetrækket.

Se vores dyner i bambus og silke
Dyner med uld

Dyner med uld

Mange er af den opfattelse at uld er et varmt materiale, og dermed også at ulddyner er meget varme dyner. Dette er dog ikke rigtigt. Ligesom bambus og silke, så er uld også et temperaturregulerende materiale. Ulden er god til at lede alt det sved og varme væk, som vi afgiver hver nat, væk fra din krop. Du vil dermed også opleve en mere tør og behagelig søvn, når du sover med en ulddyne. En ulddyne er derfor god at sove med både sommer og vinter. 
Ud over, at være temperaturregulerende, så er en ulddyne også selvrensende. Ligesom ordet indikere, så sørger ulden selv for at blive renset. Ulden indeholder lanolin. Når lanolin bliver blandet med væske fra din krop, så renses ulden. Nogle ulddyner kan godt vaskes, men vi anbefaler ikke rigtigt, at du gør det, da det vasker lanolinen ud af ulden. En ulddyne behøver ikke at blive vaskes, da den er selvrensende. Bare du sørger for at lufte den regelmæssigt. I og med at uld er et tørt materiale, så har husstøvmider også svært ved at bo i en ulddyne, da de lever bedst og trives i fugtige miljøer. En ulddyne er antibakteriel og hjælper med at bekæmpe bakterier. En ulddyne er derfor god for personer med allergi.
Vores ulddyner er produceret af Johan Hefel – Luxury Sleep. De er kendt og anerkendte for deres produkter. De er specialister i uld. Du får derfor en lækker ulddyne i høj kvalitet. Ulddynerne fås blot som helårsdyne. Vælg mellem almindelige enkeltdyner (140 x 200 cm) og enkeltdyner med ekstra længde (140 x 220 cm).

Se vores ulddyner

Er du blevet klogere?

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvilken slags dyne, som du skal have, og at du har kunne bruge denne artikel til noget. Har du spørgsmål til valg af dyne, så er du mere end velkommen til at tage fat i os. Vi står altid klar til at hjælpe dig bedst muligt til at vælge den dyne der passer bedst til netop dig. Vi sidder altid klar ved mail eller telefonen. Du er også mere end velkommen til at besøge os i vores fysiske butik i Holstebro. Her har du mulighed for både at se og røre alle vores dyner.


Om forfatteren

Denne artikel er skrevet af Flemming. Flemming har mere end 30 års erfaring indenfor salg af senge og tilbehør, og ved derfor en masse om det. Det er højt sandsynligt også ham, som du får fat i, hvis du ringer eller skriver en mail til os. Han sidder altid klar til at besvare din spørgsmål bedst muligt.