Vask og vedligeholdelse af dunpuder

Denne artikel er skrevet af Flemming.

Hvorfor er det vigtigt, at jeg vedligeholder min hovedpude?

Det er vigtigt at du sørger for at vedligeholde din hovedpude korrekt. En hovedpude holder ikke for evigt. Det er derfor vigtigt at du sørger for at vedligeholde den korrekt for at forlænge levetiden på hovedpuden så længe som muligt. En hovedregel er, at en god hovedpude ca. holder i 3 år. Hver nat bliver vores hovedpude udsat for en masse fugt, sved og savl, som sætter sig i puden. Derudover så bliver den også udsat for en masse tryk hver dag i form af dit hoved, som over tid vil påvirke komforten. Det er derfor vigtigt både af hygiejnemæssige årsager, men også komfortmæssigt at du sørger for at tage dig godt af din hovedpude. Det kan sagtens betale sig tage sig godt af sin hovedpude, da det som nævnt tidligere kan gøre, at den holder længere. Din hovedpude er et vigtigt redskab, når det kommer til god søvn. 

Vedligeholdelse af din dunpude

Vedligeholdelse af din dunpude

Skal man vedligeholde sin hovedpude dagligt? Svaret er ja, men bare rolig. Det er både nemt og hurtigt at foretage den daglige vedligholdelse af din dunpude. Når man snakker om vedligeholdelse af dunpuder, så handler det om at holde den tør. Grunden til at din dunhovedpude skal holdes tør, er fordi fugtigt er hårdt for dunene i puden. Hver nat udleder vi en masse fugt i form af sved og savl, hvilket gør din hovedpude fugtig. Det gør den også, hvis den føles tør. Det er derfor vigtigt, at du gør det til en vane at rose din hovedpude i gennem hver morgen. Dette gør, at der kommer luft ind til dunene. 
Her er det vigtigt, at du ikke banker puden, da dunene ikke har godt af dette. Efter at du har rystet den, så lad hovedpuden trække vejret om dagen. Dette gør du ved ikke at dække den til med et sengetæppe eller dyne. Dette er en god måde at passe godt på din hovedpude.

Derudover kan du med fordel smide din hovedpude med dun ind i tørretumbleren i 10-15 minutter (uden at have vasket den inden), hver gang du skifter sengetøj eller hver anden gang. På den måde får du luftet dunene godt i gennem og tørret hovedpuden. Du kan alternativt lægge den ned på gulvarme.

Alt i alt, så er den bedst måde at vedligeholde en dunpude ved at give den luft. En sidste grundt til at holde din hovedpude tør er, at husstøvmider lever dårligt i tørre miljøer. De trives bedst i fugtigt miljøer.

Vask ikke din hovedpude særlig tit

Vask ikke din hovedpude særlig tit

Som hovedregel, så anbefaler vi, at du ikke vasker din hovedpude særlig tit. Det gør vi, fordi vask er hårdt for hovedpuden. Dermed ikke sagt, at du ikke kan vaske din hovedpude, hvis der f.eks. er sket uheld som f.eks. næseblod eller lign. Du skal være opmærksom på, at vask slider meget på dunene i puden. Stort set alle hovedpuder med dun kan tåle at komme i vaskemaskinen ved 60 grader. Alle vores hovedpuder med dun kan tåle at blive vasket ved 60 grader. Det er ikke alle puder, som kan tåle at blive vasket. Det er de færreste ergonomiske hovedpuder der kan tåle at blive vasket. Når vi snakker ergonomiske hovedpuder er det hovedsagligt kun pudens betræk der kan tåle at blive vasket. Så sørg for at se om din hovedpude kan vaskes inden du smider den i vaskemaskinen. Det ville være så ærgerligt ødelægge en god hovedpude.
Det er nok, hvis du vasker din hovedpude 2-3 gange i dens levetid.

Husk at tørre din hovedpude

Når du vasker din hovedpude, så er det utrolig vigtigt, at du sørger for at hovedpuden får lov til at tørre helt. Smid hovedpuden ind i tørretumbleren efter vask. Hovedpuden skal som minimum tørre 3 timer i tørretumbleren, for at være sikker på, at den er helt tør. Derudover kan du med fordel smide hovedpuden i tørretumbleren, hvis du synes, at hovedpuden virker lidt flad og har mistet noget fylde. Efter en tur i tørretumbleren, så er hovedpuden dejlig fluffy igen. Den vil dog ikke blive lige så fluffy som ny. Når du tørre din hovedpude, er det vigtigt, at du ikke ligger den ud i sollys, da det skader dunene.

Udskiftning af hovedpude

Udskiftning af hovedpude

Som nævnt tidligere så holder en hovedpude ca 3 år. Selvom du passer godt på den, og sørger for at vedligeholde den godt, så holder en hovedpude ikke evigt. Din hovedpude bliver slidt. Efter de 3 år så mister dunene noget af deres spændstighed og elastitet, og du får derfor ikke den støtte, som din nakke og hoved har brug for. Så er det tid til at skifte hovedpude

Er det ved at være tid til at du skal skifte din hovedpude? Hos os finder du et stort udvalg af lækre hovedpuder. Vi har både hovedpuder med dun, bambus, uld, silke, latex og memoryskum. Er du i tvivl om hvilken hovedpude, som skal være din næste hovedpude? Vi har lavet en lille guide, for at gøre dig klogere på valg af hovedpude. Bliv klogere her.

Se alle hovedpuder

Om forfatteren

Denne artikel er skrevet af Flemming. Flemming har mere end 30 års erfaring indenfor salg af senge og tilbehør, og ved derfor en masse om det. Det er højt sandsynligt også ham, som du får fat i, hvis du ringer eller skriver en mail til os. Han sidder altid klar til at besvare din spørgsmål bedst muligt.