Guide til vask af sengetøj

Mange er i tvivl om, hvordan det nu er med vask af sengetøj. Vi elsker alle følelsen og ikke mindst duften af nyvasket rent og dejlig blødt sengelinned. Men alligevel kan vi alle diskutere disse spørgsmål - Hvor ofte skal man vaske sengetøj? og ikke mindst hvordan vasker man sengetøj? Og enige bliver vi nok aldrig, men der er nogle simple retningslinjer, vi kan gå ud fra og så derefter bruge sin sunde fornuft. Selvfølgelig er det jo også forskelligt hvor meget vi sveder – om man spiser i sengen – nogen har sin hund eller kat med i seng - om nogle i familien er ramt af allergi m.m. Sengen er et af de steder i hjemmet hvor vi tilbringer temmelig mange timer og når vi sover udskiller kroppen sved og døde hudceller. Derfor er det vigtigt med den daglige rengøring af sit sengetøj og soveværelse – sørg for at få luftet ud og rengør dine sengesæt, dyner og puder hver dag.

Skift af sengetøj

Det anbefales at skifte sengetøj ca. hver 14 dag – allergikere bør gøre det ca. hver 7 dag. Nogen vil sige at det er rigeligt med vask og skift af sengelinned 1 gang om måneden så sparer du også miljøet for CO2 og diverse kemikalier, men hvis du vil opretholde en god hygiejne og igen din sunde fornuft, så gør det hver 14 dag. 

Hvordan vasker man sengetøj?

  1. Hvis du ved der er specielle pletter på dit sengesæt der ikke går af ved almindelig vask - blod eller andet, så skal de sprøjtes eller smøres ind med noget pletfjerner. Men gør det først lige inden vask! Pletfjerner kan ødelægge stoffer, hvis det sidder på for længe. 
  2. Husk at vende vrangen ud, og lukke lynlåse, og knapper. Ved åbne lynlåse i vaskemaskinen, risikerer du nemt de ødelægges. 
  3. I vaskemaskinen med alt sengetøjet - dynebetræk, pudebetræk og lagen - husk at sortere dit vasketøj i mørke og lyse farver. Tilsæt et mildt produkt af vaskemiddel - gerne flydende. Brug ikke skyllemiddel, det forringer sugeevnen på dit sengetøj. 
  4. Vask af almindeligt bomuldssengetøj skal ske på en temperatur på mindst 60 grader, hvis du vil slippe af med husstøvmider. De høje temperaturer gør desværre det, at det krymper og slider på dit sengetøj, så indimellem kan det godt betale sig at vaske sengetøjet på lavere grader - så du beskytter og bevarer dit sengetøj pænt. Derimod kan du nøjes med at vaske dit bambus sengetøj på 30 grader, idet bambussengetøj er antibakterielt fra naturens side. Læs mere om, <a href="/saadan-vasker-du-bambus-sengetoej.aspx">hvordan du vasker bambus sengetøj bedst muligt</a>.
    Tjek altid vaskeanvisningen på dit sengetøj - ikke alle materialer kan tåle de høje vasketemperaturer. 
  5. Tørring af sengelinned udenfor giver en dejlig og frisk ren duft når du kryber under dynen - mens tørring af sengetøj i tørretumbleren giver den blødeste følelse og ved høje temperaturer kan du også her afskaffe husstøvmider. Følger du disse simple gode råd om vask af sengetøj, så vil du opretholde en god hygiejne og krybe under dynen til en god nats søvn med god samvittighed og følelsen af velvære.

Skånsom vask - især ved bambus sengetøj

Bambus sengetøj skal vaskes mere skånsomt end sengetøj i bomuld f.eks. skal. Bambus sengetøj skal, som nævnt tidligere, vaskes ved 30 grader i din vaskemaskine. Sengetøjet bliver rent, selvom du " bare " vasker det ved 30 grader.  Derudover så anbefaler vi, at man vasker bambus sengetøj sammen med noget andet, da det bliver meget tungt, når det bliver vådt. Det kan dermed nemmest få nogle "tæsk" under vask, hvis det ikke bliver vasket sammen med noget. Derudover så anbefaler vi, at du bruger enzymfrit vaskemiddel (f.eks. Neutrals vaskemiddel), anvender laveste centerfugering samt vasker det i en vaskepose, for at give sengetøj en mere skånsom vask. Vi har lavet en lille ​guide til, hvordan du vasker dit bambus sengetøj bedst muligt.

Læs mere om, hvordan du vasker dit bambus sengetøj
Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du brug for mere information og hjælp til at finde den hovedpude der passer til dig? Så besøg os i vores butik i Holstebro og tag en snak med en af vores ekspedienter. Eller orientér dig i vores brede univers af dyner, puder og sengetøj på vores webshop.