Sådan finder du den rigtige dundyne

Er det ved at være tid til at din dyne skal udskiftes? For nogle kan det godt virke lidt uoverskueligt at skulle købe dyne. Vi vil gerne gøre det mere overskueligt for dig, at få et overblik over hvad du skal kigge efter, når du kigger efter dundyner, og ikke mindst hvad de forskellige ting betyder. Er du ikke helt sikker på, hvilket materiale din dyne? Vi har lavet en lille guide omkring det, for at gøre det nemmere for dig at finde ud af hvilket materiale der passer bedst til dig. Find guiden her.
Vælg størrelsen på dynen

Vælg størrelsen på dynen

Det første som du skal tage stilling til, hvad angår dyner er størrelsen på dynen. Dundyner fås i flere forskellige størrelser. Standardstørrelserne for dundyner er:

140 x 200 cm ( almindelig enkeltdyne ) 

140 x 220 cm ( almindelig enkeltdyne med ekstra længde )

200 x 220 cm ( almindelig dobbeltdyne )

240 x 220 cm ( stor dobbeltdyne ( kingsize))

Vælg din varmegrad

Vælg din varmegrad

Når størrelsen er på plads, så skal du vælge hvilken varmegrad, som dynen skal have. Du er måske stødt på ordet varmegrad, man hvad forstås der egentlig med ordet varmegrad? Varmegrader er et andet ord for type. Når vi snakker varmegrader inden for dyner, så er der 4 overordnede varmegrader. Varmegraderne er som følger:

Sommerdyne ( også kaldet ekstra sval )

Overgangsdyne ( også kaldet sval ) 

Helårsdyne ( også kaldet lun ) 

Vinterdyne ( også kaldet varm )

Vi her lavet en oversigt over varmgrader, for at gøre det nemmere for dig at vurdere, hvilken varmegrad du skal have. Det skal dog siges, at det er en vejledende oversigt.
Når du sover, er det vigtigt, at du har en jævn kropstemperatur. Det er derfor ikke optimalt at du sveder eller fryser, når du sover. En jævn kropstemperatur hele natten påvirker din nattesøvn positivt. Det mest optimale vil være, at sove med en sommerdyne i de varme sommermåneder og en vinterdyne i de kolde vintermåneder. Du kan sammenligne det lidt med, at du tager en vinterjakke på, når det begynder og bliver koldt udenfor. Når det bliver varmere, så tager du en tyndere jakke på.
Hvis du har tendens til at have det varmt både sommer og vinter, så anbefaler vi, at du enten går ned i varmegrad (i forhold til den du har derhjemme) eller vælger en dyne i et lidt mere åndbart materiale, som f.eks.
bambus, silke eller uld, og bruger den året rundt. Hvis du har tendens til at have det varmt, så vil vi anbefale, at du går en varmegrad op i forhold til den du har i forvejen.
Kvalitet på dun

Kvalitet på dun

Efter du har fundet ud af, hvilken størrelse dynen skal have og hvilken varmegrad det skal være, så skal du overveje hvilke dun, du gerne vil have, at dynen skal være med. Når vi snakker dun og kvalitet, så er edderdun dem med højeste kvalitet. Efter edderdun kommer gåsedun. Dernæst kommer moskusdun og til sidst kommer andedun. At moskusdun ikke ligger i top ren kvalitetsmæssigt kommer bag på nogen. Inden du køber en dyne, så vil vi anbefale dig, at du kigger efter hvor stor en andel, der er dun, og hvor stor en andel der er små fjer. Det gælder om, at andelen af dun er, så høj som muligt. Andelen af dun skal gerne ligge på 70% og opefter. Derudover skal du også være opmærksom på, at bare fordi det bliver kaldt en moskusdyne f.eks. så er det ikke ens betydning med, at andel af dun er særlig stor.

Bæreevne og kvalitet på dun

Bæreevne og kvalitet på dun

Du er måske også faldet over ordet bæreevne? Men hvad betyder det egentlig? En dynens bæreevne fortæller, hvor god dynen er til at holde på den varmegrad, som den har. Det er altså dynens isoleringsevne. Jo højere dynens bæreevne er, jo bedre er den til at isolere. Så tænker du måske? Jamen hvad er en god bæreevne? Bæreevne og kvaliteten på dunene hænger sammen. Jo bedre kvaliteten er på dunene jo højere kan bæreevne blive. Gåsedun kan få en bæreevne på 900 cuin ( bæreevne 14 efter den gamle skala). Det skal dog siges, at det er ved dyner der indeholder 100% gåsedun, Langt størstedelen af gåsedunsdyner er med 90% gåsedun og 10% småfjer. Her kan bæreevnen komme op på 800 cuin ( bæreevne 12 efter den gamle skala). Moskusdun kan højest få en bæreevne på 725 cuin ( bæreevne 11 efter den gamle skala). Andedun kan højest komme op på 650 cuin ( bæreevne 10 efter den gamle skala ). Det kan altså konkluderes, at jo højere bæreevne, jo højere kvalitet.

Hvad betyder NOMITE, OEKO-TEX og Downafresh?

Hvad betyder NOMITE, OEKO-TEX og Downafresh?

Du er højest sandsynligt stødt på disse ord, men hvad betyder de egenlig? Når dyner er NOMITE certificeret, så betyder det, at deres vår (betræk) er så tætvævet at husstøvmider og andre levende organismer har svært ved at trænge ind i dynen. Alle dyner fra Ringsted Dun samt vores MORFEUS og Arata serie er NOMITE certificeret. OEKO-TEX certificeringen betyder, at produktet er testet og fri for sundhedsskadelige stoffer og kemikalier. Alle vores dyner er OEKO-TEX certificeret. Når en dyne er Downafresh mærket betyder det, at produktet overholder visse standarder inden for kvalitet, hygiejne og etik. Nogle af kriterierne som Downafresh omfattes af er f.eks.
  • Hygiejne: Dunene og småfjerne skal gå igennem en grunding rengøring for støv og andre urenheder.
  • Miljø: Downafresh certificeringen indbefatter også en vurdering af, hvordan produktet har en miljømæssig indvirkning, såsom bæredygtighed og produktionsprocessen.
  • Etik: Produkter der er Downafresh certificeret skal overholde en række etiske retningsliner for dyrevelfærd. Dette sikre, at dunene og fjernede er anskaffet på en ansvarlig måde med respekt for dyrene.
 
Vask af dundyner

Vask af dundyner

Vores dundyner kan vaskes ved 60 grader i vaskemaskinen. Derudover så kan de også tåle at komme i tørretumbleren. Det skal dog siges, at vi ikke anbefaler, at du vasker en dundyne særlig tit, da vask er hårdt for dunene, og i sidste ende kan ændre dynens bæreevne. Når du vasker din dyne er det vigtigt, at du sørger for, at du får tørret dynen godt og grundigt. Hvis dynen ikke er helt tør, så kan dunene i dynen i blive skadet. Hvis du synes, at din dyne er blevet lidt flad i det, så kan du med fordel smide den i tørretumbleren. Så bliver dynen lidt mere fluffy igen. Det skal dog lige siges, at sommerdyner og overgangsdyner ikke er særlig fluffy i forhold til hvis man sammenligner med en helårsdyne og en vinterdyne, da der er færre gram dun i.

Vores udvalg af dundyner

Vores udvalg af dundyner

Vi har et stort udvalg af de lækreste dyner fra bl.a. Ringsted Dun. Dynerne er nøje udvalgt til for at gøre det nemmere for dig, at vælge en lækker dyne i høj kvalitet. Ringsted Dun er kendt og anerkendt for at lave lækre dyner i topkvalitet. Hos os finder du dyner i alle varmgrader og størrelser. Både dynerne fra Ringsted Dun samt vores Morfeus og Arata serie er produceret i Danmark.

Se alle dundyner

Om forfatteren

Denne artikel er skrevet af Flemming. Flemming har mere end 30 års erfaring indenfor salg af senge og tilbehør, og ved derfor en masse om det. Det er højt sandsynligt også ham, som du får fat i, hvis du ringer eller skriver en mail til os. Han sidder altid klar til at besvare din spørgsmål bedst muligt.