Sådan vedligeholder du din dyne

Sørg for at du ikke sover med en klam dyne

Sørg for at du ikke sover med en klam dyne

Der er ikke mange der ved det, og endnu færre der efterlever det. Vedligholdelse af din dyne er faktisk lige så vigtigt, som at vedligeholde andre ting i dit hjem. En dyne skal vedligeholdes for at være sikker på at den har den længste levetid samt den mest optimale effekt. Hvis ikke en dyne vedligeholdes så går det hen og påvirker din søvn negativt. Vi ved jo, at søvn er altafgørende for vores helbred. Så sidder du nok og tænker " Jamen hvordan skal jeg så vedligeholde min dyne?". Bare rolig, det kan du læse om nedenfor.
Du skal sørge for vedligehold dagligt

Du skal sørge for vedligehold dagligt

Dyner holder ikke evigt, men du kan gøre dit for at de holder i så lang tid som overhovedet muligt. Dyner holder i meget længere tid, hvis man sørger for at pleje dem. Og selvom det ofte loves, at kvalitetsdyner har en lang levetid, så er det ikke det samme som, at de ikke skal vedligeholdes. Du kan derfor forlænge holdbarheden markant.

Og det samme gør sig gældende med komforten. Over tid vil både dun og fjer nemlig klumpe sammen. Forestil dig, at dunene eller fjerene samler sig til små bolde. Det kan få din dyne til at virke tyndere og dermed mindske bæreevne. Det vil sige, at dynen ikke varmer og isolere lige så godt som før.

Som hovedregel bør du derfor dagligt ryste din dyne godt igennem. På den måde bevarer den sin optimale fylde og også spændstigheden i fyldet. Du skal dog undgå at både støvsuge og banke dynerne, da det kan gøre skade på fyldet. Støvsugningen kan på sigt skade betrækket på dynen og gøre det utæt, mens hårde bank fx med en tæppebanker uden tvivl vil ødelægge dunenes spændstighed - brug i stedet en blød børste.

Og så skal du altid huske, at dynerne kan klappe en smule sammen, hvis du lægger et tæppe over sengen, idet fugt vil fylde lufthullerne ud. For at få fyldet til at rejse sig igen, kan det være en fordel at tørretumble dynen i nogle timer sammen med nogle tennisbolde/vaskebolde, så det igen bliver slået ud.

Vask af dyne - sådan gør du

Når du vil opretholde bæreevnen, skal du vaske dynen mindst 1 gang om året - og helst 2 gange på 60 grader. Og heller ikke mere end det, da vasken slider på dynen. Vasken sørger for, at levende organismer som fx husstøvmider og skimmelsvamp bliver udryddet.

Har du en dyne med natur- eller fiberfyld, skal du være opmærksom på, at det kan tage helt op til 6-8 timer at både vaske og tørre den. Det er derfor vigtigt, at du starter i god tid. Og så bør du altid følge de vaskeinstrukser, der fremgår på din dyne. Som regel foregår det dog sådan her:

1.Tjek syningerne før vask af dyne og sørg for, at de er intakte
2.Vask din dyne i en stor vaskemaskine med et enzymfrit vaskemiddel. Almindelige vaskemidler kan ødelægger både fjer og duns egenskaber, idet de fjerner de naturlige fedtlag, der isolerer og varmer  
3.Vask på 60 grader og slut af med en centrifugering
4.Tør dynen i en tørretumbler - gerne sammen med 2-3 tennisbolde eller nogle tørrebolde
5.Boldene fordeler fyldet jævnt, så du undgår klumper, og dynen holdes luftig
6.Tag dynen ud af tørretumbleren og ryst den ca. hver 15-20 minut under tørringen
7.Lad dynen tørre ordentligt inden brug, så du undgår mug og svamp - og hold den fra sollys, hvis den tørrer udenfor. Det skarpe lys kan ødelægges duns lanolin, mørne stoffet og forårsage huller

Er din dyne med latexfyld, skal den vaskes i en fyldt vaskemaskine og centrifugeres på maksimum 1000 omdrejninger. Herefter skal den tørretumbles.
Brug ikke sengetæppe

Brug ikke sengetæppe

Selvom at det ser helt vildt flot ud at have et sengetæppe over din seng i soveværelset, så anbefaler vi, at du lader være. Det gør vi, fordi et sengetæppe er med til at holde på fugten i din dyne. Fugt er ikke godt for dynens indhold, da det f.eks. kan være med til at knække dunene. Det er vigtigt, at din dyne får lov til at komme af med den fugt og sved, som du har udledt i løbet af natten. 

Derudover så lever husstøvmider også godt i fugtige områder, så når du bruger sengetæppe, er du med til at tiltrække husstøvmider ind i dynen og i dit soveværelse.

Er det tid til at du udskifter din dyne?

Dyner varer ikke evigt. Det kan variere meget, hvornår du bør udskifte din dyne. Dog anbefaler vi, at du investerer i en ny dyne efter 5-10 år afhængig af mængden af slitage.

Dog bør du altid skifte din dyne, hvis den efterhånden begynder at få en gullig nuance, hvis du sveder meget om natten, eller hvis dynen stadig er flad og fyldet klumpet selv efter en tur i tørretumbleren.

Vi tilbyder et stort udvalg af forskellige dyner i alle materialer og mål, så du med sikkerhed kan finde en, der opfylder dine behov. Vores sortiment består af dundyner, ulddyner, silkedyner og bambus dyner.  Hvis du ikke ved, eller hvis du er i tvivl om, hvilken dyne du skal have, kan du gå på opdagelse i alle vores dyner her.

Find din næste dyne
Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du brug for mere information til, hvordan du bedst vedligeholder din dyne? Så er du mere end velkommen til at skrive til os eller besøge os i vores butik i Holstebro og tag en snak med en af vores ekspedienter.