Skrub så i seng!

Sover du i 8 timer, er du altid på den sikre side

Sover du i 8 timer, er du altid på den sikre side


Det er et evigt dilemma at finde ud af, hvor meget søvn, vi hver især har behov for. Det er dog ikke nogen hemmelighed, at vi skal sørge for at få en passende mængde for at kunne gennemføre den efterfølgende dag med masser af energi og motivation, mens for meget søvn gør os sløve. Men hvor mange timer er det så lige, at vi har behov for?

Skrub så i seng!

Vi anerkender i stor stil, at kost og motion har betydning for vores velbefindende. Både på kort og på lang sigt. Desværre er et tredje basalt behov gået i glemmebogen og blevet umoderne - søvn.

Vi sover en tredjedel af vores liv. Og sammenlagt bliver det til 20-30 år. Det er så lang tid, at det er værd at tænke over, hvordan man får mest muligt ud af al den tid. Ikke alene fordi søvnen gerne skal være en god oplevelse, men også fordi de to andre tredjedele af livet er afhængige af søvnens kvalitet.

Søvnen består af forskellige stadier, og det er især vigtigt at komme ned i den dybe søvn, for at kroppen skal kunne restituere. Kroppens fysiske funktioner går i et lavt tempo, hjerte- og vejrtrækningsaktiviteterne mindskes, ligesom blodtrykket forandrer sig, opbygningen af væv og celler stimuleres, visse hormoner frigives, og immunforsvaret forstærkes.

Og så er drømmesøvnen også vigtig, for her bearbejdes underbevidsthedens tanker og hændelser, og indlæringen påvirkes.

Er sengen ubekvem, så vender og drejer vi os meget, bliver urolige og får ikke den søvn, som vi har brug for. Det samme gælder hvis din partners bevægelser i sengen forstyrrer din søvn.

Og hvis man ligger i en seng, hvor rygraden får forkert støtte, tvinges knoglerne og ledbåndene til at tage imod stødende, hvilket i længden kan give smerter.
I løbet af dagen taber diskos-skiverne i ryggen noget af deres spændstighed, derfor er det vigtigt, at de igennem et godt underlag får genopbygget dette under nattens søvn. Ligger man i en seng, som er for hård, opstår der tryk på nerver og sener i leddene, og musklerne kan ikke slappe af. Man kan så opnå stivhed og ømhed.

Vi sover for lidt!

Det er et generelt problem, at vi danskere sover for lidt. Faktisk sover vi en hel til halvanden mindre end for bare 100 år siden. Og så sover vi også dårligere, fordi vi ikke indretter vores liv efter, hvor vigtig søvn er for vores psykiske og fysiske helbred. For hvor mange gange har du ikke haft lyst til at sove videre, når vækkeuret ringer?

Undersøgelser fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at fire ud af ti danskere ikke sover så tilstrækkelig mange timer, at de føler sig veludhvilede. Ofte er det problemer og bekymringer, der holder os vågne, og generelt går vi for sent i seng, fordi vi er for dårlige til at prioritere søvnen. Og så har vi også så mange ting, vi skal nå at færdiggøre i løbet af hverdagen, at søvnen må udsættes. Og det er ikke optimalt!

For lidt søvn er farligt

Og det er ikke bare fordi, at du bliver træt og ikke kan koncentrere dig i løbet af dagen, at du skal have nok søvn. Faktisk kan længerevarende søvnunderskud være farligt. Det kan være et tegn på, at du har stress, og det betyder også, at du har tendens til at leve mere usundt og tage på i vægt.

Din alder bestemmer, hvor meget du skal sove

Den generelle hovedregel er, at din alder bestemmer, hvor mange timer du bør sove. Som udgangspunkt skal de fleste voksne dog sove mellem 7 og 9 timer.

Der findes også mennesker, der ligger i en ydergruppe, og som enten har brug for meget lidt eller rigtig meget søvn for at fungere optimalt og være veludhvilede. De kaldes for ”outliners”. Og nogle af disse har dagligt brug for helt op til 12 timers søvn, mens andre kan klare sig med helt ned til 5 timer. Det er dog sjældne tilfælde, og der er derfor ikke mange, der placerer sig i ydergruppen.

Elitesportsudøvere er dog en undtagelse, idet de vil have godt af at sove 10-11 timer dagligt, fordi det hjælper på deres restitution.

Hvad der er mest rigtigt for dig, afhænger således af flere ting.

Sov, så du føler dig udhvilet!

Når du skal vurdere, hvor mange timers søvn, du har behov for, er det vigtigste, at du lytter til dine individuelle behov. Du skal derfor lære dig selv at kende og sove, indtil du føler dig udhvilet. Et godt råd er dog altid at ramme ca. 8 timer hver nat.

Når du skal til at igang med at prioritere din søvn, er det en selvfølgelighed med en ordentlig seng, der passer til dine behov og din krop. Og så skal du også sørge for at have en dyne og en hovedpude, som du kan slappe af med, når du sover. Det bidrager til en god liggekomfort og er også med til at styrke din krops sundhed.

Hvis du glæder dig til at komme i din seng om aftenen, er der også større sandsynlighed for, at du kommer i seng i ordentlig tid – så banalt er det faktisk.
Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du brug for mere information og hjælp til at få den bedste nattesøvn? Så besøg os i vores butik i Holstebro og tag en snak med en af vores ekspedienter. Eller orientér dig i vores brede univers af dyner, puder og sengetøj på vores webshop.