Hvad sker der mens du sover?

Har du også tit spekuleret på, hvad der sker med din krop, når du sover?

Har du også tit spekuleret på, hvad der sker med din krop, når du sover?


25 år med lukkede øjne. Det er rent faktisk, hvad de fleste af os vil bruge i sengen gennem et helt liv. Det er lang tid, så det er oplagt at spørge, hvad kroppen får al den tid til at gå med? Og forsøg ikke at holde dig vågen. Forskere har påvist, at vi max kan overleve 11 døgn uden søvn. Til sammenligning kan vi overleve meget længere tid uden mad. Men hvad sker der med kroppen? Og kan vi ændre på det?

Vi har brug for søvn

"Uden mad og drikke, duer helten ikke" siger vi. Og var det ikke fordi, det var svært at få til at rime ,var søvnen et helt nødvendigt 3. element. Søvn kan ikke undværes. Og ikke bare mængden af søvn, men også kvaliteten er afgørende for vores velbefindende. Når vi sover, bliver vi fyldt med ny energi på sammen måde, som når mobiltelefonen bliver sat til genopladning. At sove er faktisk en temmelig kompliceret proces, der opbygger krop og hjerne.

Sov dig højere

En god søvn aflaster og genopbygger vores muskler og får os til at slappe af. Men undervejs er vi også aktive. Musklerne skal holdes i gang. De sammenpressede ryghvirvler afslappes, og fugtbalancen i rygsøjlen genoprettes. Man kan faktisk sagtens være et par centimeter højere, når man vågner om morgenen. Rygsøjlen er simpelthen udhvilet, genopbygget og rettet ud.

Du bliver klar til en ny dag

Søvn er en kompliceret biologisk proces, der ifølge søvnforsker Professor Torbjørn Åkestedt, IPM og Karolinska Institut, Sverige, foregår i forskellige faser. Faserne gentages først i længere og så i kortere intervaller i løbet af en nat. Åndedræt og hjerterytmen falder i tempo, blodtryk og kropstemperatur falder, og muskeltonus falder dramatisk. Og alt imens genopbygges celler og muskler, kroppen skiller sig af med affaldsstoffer, og hjernen rydder op og gør klar til til nye tanker og oplevelser.

Indhent din søvn

Det stresshormon, der holder os vågne, erstattes af et genopbygningshormon, når vi falder i søvn om aftenen. Når kroppen er klar til en ny dag, aktiveres stresshormonet igen, og vi vågner. Vi kan ikke sove på forskud. Til gengæld er vi indrettet, så den søvn vi mangler i nat, kan indhentes næste nat.

Kroppen arbejder hver nat

Heldigvis foregår disse processer helt af sig selv. Kroppen kender selv rækkefølgen og gør hos langt de fleste et godt, solidt og grundigt stykke arbejde hver nat.

Problemet kan opstå, når vi ikke byder vores krop de rigtige arbejdsbetingelser eller den rette arbejdsplads. De fleste kroppe skal bruge ca. 8 timer til at genopbygge og oplade. Selv om nogle hævder, at man kan vænne sig til at sove langt mindre, må man være forberedt på, at kroppens arbejde uvægerligt bliver noget discount-agtig, når arbejdstiden nedsættes.

Og ligesom vores arbejdsplads indretning, er vigtig, er kroppens nat-arbejdsplads, sengen, vigtig. Sengen skal passe til den krop, der skal hvile. Og da ikke to kroppe er ens, er det helt individuelt, hvordan sengen skal være. En seng er altså ikke bare en seng. Det er nemlig det underlag og de omgivelser, du byder din krop, mens du sover, og den arbejder på livsvigtige processer. Et arbejde der helt og aldeles afgør, hvor god dagen i morgen bliver.
Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du brug for mere information og hjælp til at få den bedste nattesøvn? Så besøg os i vores butik i Holstebro og tag en snak med en af vores ekspedienter. Eller orientér dig i vores brede univers af dyner, puder og sengetøj på vores webshop.