Kan du heller ikke sove?

Den måde du sover på, og det du sover med har en stor indflydelse på din søvn

Den måde du sover på, og det du sover med har en stor indflydelse på din søvn

Føler du dig konstant træt? Der er rigtig mange, der har svært ved at falde i søvn og svært ved at sove ordentligt, og det kan føre til mange trætte og umotiverede timer i løbet af en normal dag. Søvnmangel er derfor et udbredt problem, der kan have en meget stor indflydelse på det normale liv. Du bør derfor have fokus på den måde, du sover på og det, du sover med, så du sikrer dig selv de bedste forudsætninger for en bedre søvn. Men hvordan gør man det?

Derfor er en god nats søvn vigtig

Er du ekstremt træt? Undersøgelser viser, at helt op til en tredjedel af befolkningen kæmper med at falde i søvn - og tallet er stigende. Søvnen er vigtig. Manglende søvn i en lang periode kan være skadeligt, for vores helbred. Udover trætheden og den manglende koncentration kan søvnbesværet også være forbundet med mere alvorlige ting såsom sygdomme, stress og både fysiske, psykiske og sociale problemer. Og det kan forringe ens livskvalitet.

Søvn er derfor en forudsætning for, at vi kan bearbejde og sortere de indtryk, vi får i løbet af en dag. Og så skal vores krop også bruge den for at kunne regenerere, så vi kan koncentrere os, være opmærksomme, kreative, sociale og sunde. Modsat fører for lidt søvn til humørsvingningerne, stress, vrede, impulsivitet og en voldsom trang til kulhydrater, alkohol og andre usunde stimulanser.

Hvor meget søvn skal man have?

“Hvor meget skal man sove?”, “hvor mange timer skal man sove?”, “hvor mange timers dyb søvn skal man have?”, laver du tit sådanne søgninger? Så er du ikke alene.

I gennemsnit har vi brug for 7-9 timers dyb søvn hver nat for at kunne fungere optimalt. Hvor meget søvn vi har brug for er forskelligt fra person til person. Det vigtigste er, at vi får søvn nok. Når aftenen nærmer sig, og mørket falder på, aktiveres vores produktion af søvnhormonet, melatonin, dog er der en del, der kan forstyrre den proces - også når vi er faldet i søvn. For eksempel når vi ikke kan give slip på vores tanker og bekymringer i forbindelse med både arbejde, familieliv og sociale aktiviteter. Og så er vores overforbrug af elektroniske apparater som eks. fjernsyn og mobiltelefonen også en stor synder til at forstyrre vores nattesøvn.

Den gode søvnrytme

“Jeg kan ikke sove”, “jeg er træt hele tiden og har ingen energi”, “hvorfor kan jeg ikke sove?” hører du tit dig selv sige sådan? Så kan det være, at du aktivt skal gøre noget for at forbedre din søvnkvalitet.

For det første er det sundt at have en god søvnrytme. Det betyder, at du bør gå i seng og stå op på det samme tidspunkt hver aften - også i weekenderne. Du bør også undgå at indtage koffein, nikotin, alkohol og mad inden sengetid, da disse stimulerer hjernen og har en opkvikkende effekt. At undgå elektroniske apparater som eks. fjernsyn og mobiltelefonen i soveværelset og i stedet skabe sig et roligt sovemiljø kan også være en væsentlig faktor for om du får en god søvnrytme.

Sørg for at ligge godt

Og netop det at have et sundt sovemiljø er essentielt. Det betyder, at du skal have en god seng, der passer til din krop. Er din seng enten for hård, blød eller måske helt udsovet, så er der stor sandsynlighed for, at du vil opleve en forringet søvn. Det kan desuden også føre til gener i kroppen. Find derfor ud af om din seng trænger til en udskiftning, og om du bør have en helt anden model. Måske er det en fordel for dig med en elevationsseng, en boksmadras eller en kontinentalseng? Du kan her læse mere om, hvordan du finder frem til den rette seng.  Vi forhandler et stort udvalg af gode senge. Find det her.

Derudover skal du også have en god hovedpude, der passer til både din krop og din sovestilling. Din pude skal give din nakke støtte og sørge for, at du kan slappe af i både nakke, ryg og skuldre natten igennem. Det kan derfor være, at du enten ligger for blødt eller hårdt, eller at du har en pude, der er for lav eller for høj. Eller måske er din pude bare ved at være udtjent - en sådan skal gerne skiftes hvert andet år. Er det tilfældet vil du have svært ved at sove ordentligt igennem uden at føle dig øm. Du kan læse meget mere om hovedpuder her.
Vi tilbyder et stort udvalg af hovedpuder lige fra de helt ordinære til de ergonomiske og kølige. Find det her.

Din dyne kan også have en effekt på din søvn. Den har nemlig en stor indflydelse, når det kommer til den temperatur, du sover under. Nogle har brug for mere varme end andre for at få en god nats søvn, og nogle foretrækker en lidt tungere og mere fyldig dyne frem for, for eksempel en lettere og tynd dyne. Og så er der også dem, der har behov for ekstra længde for virkelig at kunne pakke sig godt ind om natten. Få hjælp her til at vælge den rette dyne.
Vi har et bredt udvalg af gode dyner. Find det her.

Det sengetøj og det lagen, du sover med, er også vigtigt. Det er nemlig forskelligt, hvilket materiale man sover bedst med. Nogle har brug for det glatte og luksuriøse silkesengetøj, mens andre foretrækker det kølige og absorberende materiale, bambus udgør. Nogle er også helt tilpasse med det normale i bomuld, men har dog også en tendens til at sove bedre i hør. Hvad der passer til dig afhænger af din smag. Læs mere om sengetøj og lagner her.
Vi tilbyder et stort udvalg af lagner og sengetøj i alle materialer, modeller og størrelser. Find det her.

Roligt soveværelsesmiljø

Sidst men ikke mindst kan det miljø, vi omgiver os med under vores søvn også have en meget stor indflydelse på vores søvn. Derfor kan det være en god idé at gøre soveværelset hyggeligt, bl.a. med et smukt sengetæppe, en praktisk sengegavl, nogle passende sengeborde og bløde morgenkåber og nattøj. Kombiner de personlige elementer med en regelmæssige rengøring og udluftning af dit soveværelse og sørg for at vedligeholde både din madras, din dyne og din pude, så giver du dig selv de bedste forudsætninger for at falde i søvn og få en god søvn.
Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du brug for mere information og hjælp til at forbedre din søvn? Så besøg os i vores butik i Holstebro og tag en snak med en af vores ekspedienter. Du har bl.a. mulighed for at blive vejledt af vores ergoterapeut, der dagligt står til rådighed, hvis du har nogle særlige udfordringer. Du kan også orientére dig i vores brede univers af dyner, puder og sengetøj på vores webshop.