Gode råd om puder og dyner

Gode råd om dyner og puder

Af ergoterapeut Berit Kloster.

For at du skal få glæde af din dyne og pude i mange år, er det vigtigt at du løbende vedligeholder dem. Når du står op om morgenen, så undlad umiddelbart efter opvågning at lægge sengetæppe på, så dynen kan komme af med den fugt, den har optaget i løbet af natten. Ryst din dyne når du reder sengen, derved holder du dynen fyldig, let og luftig. Husk at ryste fra forskellige sider, så fyldet holdes jævnt fordelt.
Du bør lufte både dyne og pude så ofte som muligt, dog altid i betrækket – og aldrig i direkte sollys da det kan skade det naturlige lanolinlag der beskytter dunene og fjerene.
Undgå at støvsuge eller banke dyner og puder. Brug i stedet for en blød børste. Luft gerne dyner og puder ofte, eller kom puden i en tørretumbler med jævne mellemrum.

Puden skal give en god støtte til nakke og hoved. En pudes levetid er ca. 2-3 år, hvorefter støtten forsvinder og puden klasker sammen. Det er altid en god ide, at sove med en pude er passer ens krop og behov. Tilpasser du puden flere gange om natten skal en ny pude måske være løsningen.
Selv om gode dun puder og dyner kan maskinvaskes ved 60 grader, bør du begrænse antallet af vask til max 1 gang om året (med mindre der er andre hensyn fx allergi). Lanolinenlaget tager skade for hver gang dynen og puden vaskes.

Tænk på puder som du tænker om sko. Gode sko, der bruges 8 timer om dagen holder ikke evigt, og skal vedligeholdes. En pude slides om natten af sved, savl og hovedets vægt. Det er ligeså vigtigt for din krop med en god hovedpude som det er med gode sko.
Køb gode dyner!

Køb gode dyner!

Det kan være noget af en jungle af finde rundt i når en ny dyne står på ønskesedlen. Dyner findes i et utal af udgaver og alle dynerne ser stort set ens ud, men er forskellige på lablen. Det er ikke sært at nogle vælger at købe dyne på spar-prisen, i stedet for på om dynekvaliteten passer til ens behov.
At købe ny dyne kan være som at finde rundt i en jungle. En jungle af dyne ord som bæreevne, fyldvægt, bolsterkvalietet, oprindelsesland osv. Dynerne føles måske næsten ens men har forsellig tekst - og pris.
Danskproducerede dyner holder hvad de lover. Det er en god rettesnor når man er på dyne køb. Dyner fra andre lande KAN fortælle ét på lablen, og noget andet hvis man sprætter dynen op - hvad de færreste jo gør.
Dyner bør købes hos fagfolk, der kan forklare hvad forskellen er på de mange dyner. Lad dig ikke friste til at købe din nye dyne på spar-prisen. Det er som at købe katten i sækken.
For dyneverdenen er ikke så enkelt at dun er dun, bomuld er bomuld, bæreeve er bæreevne osv. Så forlang en forklaring. Køb den type dyne der passer til dine behov, og glæd dig derefter over at eje en god dyne i mange, mange år

Sådan vedligeholder du din dyne

Ikke mange ved, hvor vigtigt, det er, at vedligeholde sin dyne. Det er vigtigt, at vedligeholde sin dyne for at sikre sig en længere levetid på sin dyne, og ikke mindst bedre søvn. I videoen nedenfor guider Berit dig til, hvordan du kan vedligeholde din dyne bedst muligt.

Sådan vedligeholder du din pude

Ikke mange ved, hvor vigtigt, det er, at vedligeholde sin pude. Det er vigtigt, at vedligeholde sin pude for at sikre sig en længere levetid på puden, og ikke mindst bedre søvn. I videoen nedenfor guider Berit dig til, hvordan du kan vedligeholde din pude bedst muligt.

Film om hovedpuder

Det kan være svært at vide hvilken hovedpude man skal vælge. I filmen nedenfor fortæller Alexander om hovedpuder.


Om forfatteren

Denne artikel er skrevet af Flemming. Flemming har mere end 30 års erfaring indenfor salg af senge og tilbehør, og ved derfor en masse om det. Det er højt sandsynligt også ham, som du får fat i, hvis du ringer eller skriver en mail til os. Han sidder altid klar til at besvare din spørgsmål bedst muligt.