Bæreevne - Hvad er det og hvad betyder det?

Du er måske stødt på ordet bæreevne i forbindelse med valg af dyne, men du ved ikke helt, hvad det betyder. Man taler kun om bæreevne ved dyner og puder med dun. En bæreevne er et vigtigt, når man snakker dyner og puder.  Bliv klogere på begrebet bæreevne her.

Hvad betyder bæreevne?

Hvad betyder bæreevne?

En bæreevne er både et udtryk for duns isoleringsevne samt deres kvalitet. Jo højere en bæreevne er, jo bedre er dynens isoleringsevne. En dyne med en høj bæreevne betyder, at dunene er lette og luftige og gode til at isolere. Det gør de fordi de indeholder mere luft. Det er luften som holder på din kropsvarme. Jo større andel af dun, der er i dynen jo bedre er kvaliteten på dynen. Jo større andel af fjer der er i din dyne jo lavere bæreevne. Dynen vil derfor være knap så varm. 
Det skal dog lige siges, at en dynes bæreevne falder over tid. Bæreevnen er ikke lige så høj efter 10 år, som den er det første år. Ligesom alt andet så bliver fyldet slidt. Vask og nattens sved er hårdt for dunene, og vil på sigt forringe bæreevnen. Du kan ved den rette vedligeholdelse forlænge dynens bæreevne, og dermed forlænge levetiden på dynen. Bliv klogere på hvordan du skal vedligeholde din dundyne bedst muligt.
Hvad er en høj bæreevne?

Hvad er en høj bæreevne?

En bæreevne ligger mellem 250 og 900 cuin. Valg a dun har en invirkning i forhold til bæreevne. Jo bedre kvalitet dunene er, jo højere kan bæreevnen også blive. Når man snakker kvalitet på dun, så er gåsedun højeste kvalitet. Derefter kommer moskusdun og til sidst andedun. Gåsedunsdyner kan have en bæreevne op til 900 cuin (bæreevne 14 på den gamle skala). Det skal dog siges, at det er de færreste gåsedunsdyner, som har en bæreevne på 900. Det er kun dyner med 100% gåsedunsdyner, som kan få en bæreevne på 900 cuin. For at producere en gåsedunsdyne med 100% gåsedun, så kræver det, at en medarbejder sidder og sortere dunene. Det er dermed for dyrt at producere og dermed dyrt at købe. Derfor er stort set alle gåsedunsdyner produceret med 90% gåsedun og 10% fjer. En dyne med 90% gåsedun er stadig en dyne i meget høj kvalitet.

Moskusdun kan højest have en bæreevne på 725 cuin (gammel 11). Andedun kan maks have en bæreevne på 650 cuin (gammel 10)

Som nævnt tidligere, jo større andel af dun der er, jo højere kan bæreevnen blive. Vi anbefaler, at du vælger en 90% dun og 10% småfjer. Småfjer er ikke med til at give dig varme. En større andel småfjer er kun med til at gøre dynen lidt tungere. Det gør også, at bæreevnen bliver lavere. Hvis du ønsker en lidt tungere dyne, så skal du vælge en dyne med en lavere bæreevne. Du skal dog være opmærksom på, at den ikke er særlig varm.

Eksempel på bæreevne

Her er lige et eksempel på bæreevne. Kan du ikke vælge mellem 2 helårsdyner? Den ene dyne er med moskusdun og indeholder 550 gram. Dynen har en bæreevne på 725 CUIN ( gammel 11 ). Den anden dyne er med gåsedun og indeholder 500 gram. Gåsedunsdynen har en bæreevne på 800 (gammel 12 ). Her er gåsedunsdynen en smule varmere end moskusdynen, selvom den indeholder 50 gram mindre. Det er den fordi gåsedun er bedre til at isolere end moskusdun.

Den nye måling vs den gamle måling af bæreevne

Den nye måling vs den gamle måling af bæreevne

I din søgning på en ny dyne, så er du måske støt eksempler på både “lave” og “høje” bæreevne. Det er du fordi der er kommet en ny måde at måle bæreevne på. Den nye bæreevne spænder fra 250 - 900 CUIN. Den gamle bæreevne spændte fra 6 - 14 BE. Det er ikke sikkert, at det er alle dyneforhandlere, som har fået opdateret bæreevnen. Her kan du se, hvad den gamle bæreevne svarer til på den nye skala. Her svarer en bæreevne på 725 CUIN til en bæreevne på 11 på den gamle skala.

Hvordan måles bæreevne?

Er du nysgerrig på hvordan man måler en bæreevne? Når man skal måle en bæreevne, så tager man 30 gram dun, og presser det i cylinderen. Når man giver slip, så vil dunene stige, da der kommer luft ind i dunene. Jo bedre kvalitet dunene er jo mere luft kommer der imellem dunene. De kan dermed komme højere op i cylinderen. Bæreevnen bliver bestemt efter, hvor højt dunene kommer op i cylinderen. Jo højere dunene kommer op, jo højere bæreevne. 

Sommerdyner

Sommerdyner

Til de lune sommernætter
Se alle sommerdyner
Helårsdyner

Helårsdyner

Dynen der kan bruges året rundt
Se alle helårsdyner
Vinterdyner

Vinterdyner

Dynen til de kolde vinternætter
Se alle vinterdyner

Om forfatteren

Denne artikel er skrevet af Flemming. Flemming har mere end 30 års erfaring indenfor salg af senge og tilbehør, og ved derfor en masse om det. Det er højt sandsynligt også ham, som du får fat i, hvis du ringer eller skriver en mail til os. Han sidder altid klar til at besvare din spørgsmål bedst muligt.