Søvnproblemer – Kan du heller ikke sove?

Du er måske klar over at søvn er vigtigt for dit helbred. Det er derfor ekstra frustrerende, når du ligger og vender og drejer dig i sengen og ikke kan falde i søvn. Det kan også være, at du ikke har problemer med at sove om aftenen men i stedet vågner flere gange om natten. I denne artikel vil vi gøre dig klogere på hvad der kan påvirke din søvn og ikke mindst hvordan du kan give dig selv de bedste forudsætninger for at få en god nattesøvn.

Får du nok søvn?

Det er både vigtig at sove og sove godt. I 2024 er Sundhedsstyrelsen kommet med anbefalinger til meget søvn vi danskere har brug for. Anbefalingerne tager højde for alder, da man i nogle livsfaser har brug for mere søvn end andre. Det skal dog siges, at der er tale om generelle anbefalinger. Nogle mennesker kan godt have brug for mere eller mindre søvn.
Se om du får nok søvn

Hvorfor er søvn vigtigt?

Du er måske godt klar over, at søvn er meget vigtigt for dit helbred. Hvis ikke du får den søvn som du har brug for, så det en påvirkning på både dit fysiske og mentale helbred. Undersøgelsen fra Sunshedsstyrelsen viser også, at over 30% af den voksne danske befolkning, i alderen 16-64 år, sover mindre end hvad er anbefales. Når du sover, så giver du din krop mulighed for at restituere. Søvn spiller en afgørende rolle i vores kognitive funktioner såsom hukommelse, koncentration, opmærksomhed og problemløsningsevner. En god nats søvn er afgørende for at kunne lære og huske information. Det er også, når du sover, at dit immunforsvar styrkes, hvilket kan beskytte sig mod sygdomme. Hvis ikke du får nok søvn, så er du i øget risiko for en lang række sundhedsproblemer, som f.eks. hjertesygdomme, diabetes, fedme og stress. Alt i alt er søvn afgørende for vores generelle trivsel og sundhed, og det er vigtigt at prioritere en god nattesøvn for at opretholde et sundt liv.

Hvad kan påvirke din søvn og resultere i søvnproblemer?

Søvnproblemer kan både omfatte vanskeligheder med at falde i søvn eller oplevelsen af mangel på sammenhængende søvn. Der er flere ting som påvirke din søvn og medvirke til søvnproblemer. Det kan f.eks. være 

Stress

Du kender det helt sikkert godt. Der er mange ting, at se til.For mange ting i hovedet kan være årsagen til at du kan have svært ved at falde i søvn om aftenen. Stress, belastende hændelser og vanskelige perioder i livet er ofte årsager til søvnproblemer. Når man står over for stress i arbejdslivet eller i privatlivet, kan det påvirke deres evne til både at falde i søvn og opretholde søvnen gennem natten, hvilket påvirker kvaliteten af søvnen. Problemer med søvnen kan selv blive en kilde til stress, hvilket kan forværre søvnkvaliteten yderligere og gøre en mere sårbar over for dagligdagens udfordringer


Kost og fysisk aktivitet

Søvnmønstret kan blive negativt påvirket af kosten, for eksempel ved indtagelse af store måltider eller stimulanser før sengetid. Generelt har fysisk aktivitet en positiv effekt på både søvnlængde og -kvalitet, selvom intens træning tæt på sengetid i visse tilfælde kan forringe søvnen. Indtagelse af alkohol og koffein, især om aftenen, kan føre til søvnbesvær. Alkohol, især indtaget lige før sengetid, kan føre til urolig søvn, intense drømme og mareridt. Koffein og rygning kan også påvirke søvnen og er forbundet med kortere søvn og flere søvnforstyrrelser, hvilket kan have en negativ indvirkning på søvnmønsteret.


Brug af skærme

Brugen af diverse skærme, især smartphones og computere, er knyttet til kortere søvntid og lavere søvnkvalitet. Specifikt kan skærmbrug og "binge-watching" af diverse serier om aftenen og om natten resultere i øget træthed i løbet af dagen. Når skærme bruges tæt på sengetid, kan det blå lys fra skærmen og det store antal indtryk fra sociale medier, videoer eller film udskyde tidspunktet hvor du sover og forstyrre døgnrytmen. Dette kan resultere i en samlet reduceret søvnlængde. Du vil dermed være kortere tid i den dybe søvn, som er der hvor kroppen lader op.

Din hovedpude, dyne, sengetøj og seng

Hvis du har problemer med at sove, så bør du også kige på hvilke produkter du sover med. Det er vigtigt, at du sover med produkter som passer til dig og dine behov. Et forkert valg af en hovedpude kan resultere i, at du ikke får den rette støtte som du har brug for. Når du sover vil din din krop derfor bruge en masse energi på spænde i nakken. Du kan derfor føle dig at du ikke er veludhvilet, når du vågner, fordi din krop ikke har fået lov til at slappe af og lade op. Derudover kan et forkert pudevalg også resultere i, at du får smerter i nakken, ryggen eller hovedet. Alt i alt, så kan valget af seng, hovedpude, dyne og sengetøj også have en negativ påvirkning på din søvn.
Giv dig selv de bedste forudsætninger for en god nattesøvn

Vidensrådet for Forebyggelse kommer med nogle gode råd til, hvad du kan gøre for at mindske søvnproblemer. De råder folk med søvnproblemer om ikke at indtage store mængder af energi- og fedtrig kost inden sengetid, reducere mængden af skærm inden sengetid, at være aktiv i løbet af dagen samt at sørge for at soveværelset er veltempereret. Du kan læse alle Vidensrådet for Forebyggelse´s råd om at mindske søvnproblemer her

Som nævnt tidligere så kan de produkter som du sover om også en indvirkning på din søvn. Ikke to mennesker er ens, og derfor så sover vi heller ikke ens. Det betyder f.eks. at bare fordi din partner eller veninde sover fantastisk med en specifik hovedpude, at det er ens betydning med, at du vil sove fantastisk. Vi vil derfor på det kraftiste anbefale dig, at tænker over hvilke behov og ønsker du har til din kommende dyne, pude, sengetøj, seng eller lagner. Dine overvejelser vil højst sandsynligt resultere i en bedre søvn. Både dyner, puder, senge, sengetøj og lagner bliver lavet i forskellige materialer, og hvert materiale har sine fordele. Hvis du f.eks. ikke kan sove på grund af varme, så vil vi anbefale dig, at sove med produkter i åndbare materialer. Det kunne f.eks. være bambus, silke, hamp eller uld. Alle materialer er med til at lede sved og varme væk fra din krop. Et materiale som bambus kan du f.eks. både få i sengetøj, lagner, puder og dyner. Det kan også, at du har svært ved at sove, fordi sover i en seng, som ikke passer til dig. Det kan f.eks. være at den er for hård. 

Hvis du er i tvivl om hvilken dyne, pude, sengetøj eller lagen du skal have, så har vi lavet artikler, som har til formål at hjælpe dig til at vælge det rigtige produkt til netop dig. Du er også mere end velkommen til at tage kontakt til os. Det kan du både via telefon, email eller komme og besøge os i vores butik. Vi står altid klar til at svare på dine spørgsmål og guide dig til hvilke produkter vil passe bedst til dig. I vores butik står hele vores sortiment udstillet så du har mulighed for at se og mærke produkterne inden du beslutter dig for om det er noget for dig.

Blåt sengetøj i bambus og bomuld
En mørkhåret kvinde som ligger og sover.
Et lyst soveværelse med en seng , og på sengen ligger der et par dyner.

Om forfatteren

Denne artikel er skrevet af Flemming. Flemming har mere end 30 års erfaring indenfor salg af senge og tilbehør, og ved derfor en masse om det. Det er højt sandsynligt også ham, som du får fat i, hvis du ringer eller skriver en mail til os. Han sidder altid klar til at besvare din spørgsmål bedst muligt.