Alt om sommerdyner

Når der er varmt, og du sveder om natten

Når der er varmt, og du sveder om natten

De fleste af os har et forhold til den dyne, som vi sover med, og derfor vælger nogle også at skifte den ud alt efter hvilken sæson, vi bevæger os ind i. Nogle har derfor både en sommer- og en vinterdyne. Men det er ikke altid lige let at finde en god sommerdyne, som føles lige så rar og fyldig at sove med som en vinterdyne. Så hvordan finder man en god sommerdyne, der styrker ens sovekomfort i de varme måneder?

Sommerdynen er ikke sæsonbestemt

Når vi nærmer os den lune tid og de varme nætter, stiger efterspørgslen på de mere lette og luftige sommerdyner. Og derfor er der også mange, der finder dem frem fra bunden af skabet på denne tid af året.
Men selvom de fleste udelukkende bruger en sommerdyne i de varmeste måneder af året, er der flere, der anvender en sommerdyne hele året rundt. For nogle er det mere rart i forhold til varmen, og for andre er det for koldt. Det er således individuelt, hvad der passer en bedst.

Vælg den rette sommerdyne

Sommerdyner findes i en lang række forskellige materialer, og derfor er der rig mulighed for at finde en, som der stemmer overens med den enkeltes behov og krav til en dyne.
Det er således muligt at finde en sommerdyne i uld, silke, bambus osv. Fælles for dem alle er blot, at de ikke er nær så varme og isolerende, som det gør sig gældende med både helårsdyner og vinterdyner.
Den helt klassiske danske sommerdyne er med dun. Sådanne dyner er både isolerende og lette, og så holder dunen på fugten. Derfor er disse dyner bedst egnede til personer, som ikke sveder meget om natten.
På markedet er det også muligt at finde sommerdyner, der består af fiberfyld. Disse er yderst lette og giver en følelse af velbehag - men ofte kun for en stund. Kroppen har nemlig svært ved at slippe med fugten under sådanne dyner, der er fyldt med kunstfyld.

Sommerdyner der ånder

Dem der finder størst glæde i en sommerdyne, er dem der enten sveder meget om natten eller har svært ved at finde ro pga. varme. Derfor er de bedste dyner til dem, der producerer meget sved om natten, uden tvivl dyner med silke, uld eller bambus. Disse materialer leder nemlig effektivt fugten væk fra kroppen. Og så er en lille huskeregel, at jo renere materialet er, des bedre ledes sveden væk.
Og selvom det måske lyder voldsomt med en sommerdyne i uld, så er det slet ikke så mærkværdigt. I ørkenen bruger beduinerne en uldbeklædning, fordi solen bager så kraftigt i dagtimerne, mens der bliver meget koldt om natten. Uld er derfor ligesom både silke og bambus et meget unikt materiale, der formår at tilpasse sig klimaet.

Vi har et stort udvalg af sommerdyner i forskellige materialer. Find det her.

Pas godt på din sommerdyne

Ofte bliver en sommerdyne pakket væk i vinterhalvåret. Og når det gøres, er det vigtigt at sørge for, at den både luftes og tørres korrekt og grundigt forinden. Man skal så vidt muligt også undgå at pakke den tæt i fx en plastpose, da dynen så ikke vil have mulighed for at ånde. Ejer du en vaskbar sommerdyne, så gør dig nogle overvejelser, før du smider den i vaskemaskinen. Der er nemlig intet, der slider på dun som en tur i vaskemaskinen. Og der er slet ikke nogen grund til at vaske sommerdynen, medmindre der er generende pletter på den. En velluftet og tør dyne er således vejen frem, idet en sådan ikke giver vækstbetingelser for fx husstøvmider, som er afhængige af et fugtigt miljø.
Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du brug for mere information og hjælp til at finde en sommerdyne, der kan være med til at forbedre din søvn og give dig velbehag natten igennem i sommerhalvåret? Så besøg os i vores butik i Holstebro og tag en snak med en af vores ekspedienter. Eller orientér dig i vores brede univers af dyner, puder og sengetøj på vores webshop.