Sådan vedligeholder du din dun-hovedpude

Vedligehold er vigtigt for holdbarheden

Vedligehold er vigtigt for holdbarheden

En pude holder ikke evigt, og det betyder, at man altid skal være opmærksom på, hvilken stand den er i, og om den stadig giver den nødvendige støtte til nakke og skuldre. Derudover kan det forlænge holdbarheden især på en hovedpude af dun, hvis man sørger for at vedligeholde den. Og det kræver heldigvis ikke meget. Men hvordan vedligeholder man en dun-hovedpude? Og hvor tit skal man gøre det?

Hold din dun hovedpude tør

Når det omhandler den daglige vedligeholdelse af din hovedpude af dun, er det vigtigt, at du holder den så tør som muligt. Hver nat afgiver du både sved og savl, og det er noget, der kan gøre din hovedpude fugtig - også selvom at den føles tør. Derfor er det vigtigt, at du hver morgen ryster din hovedpude grundigt igennem, så der kommer luft ind gennem dunene. Og lad herefter din hovedpude trække vejret frit om dagen ved at undlade at dække den til fx med din dyne eller et sengetæppe.

Når du skifter dit sengetøj, er det desuden en fordel at gøre det til en god vane at give din dun-hovedpude en tur i tørretumbleren i 10-15 minutter - uden at vaske den først. På den måder får du luftet dunene godt igennem og tørret hovedpuden. Som et alternativ til tørretumbleren kan du også lægge hovedpuden på et lunt sted. Det kan fx være på en radiator eller et sted med gulvvarme.
Som et ekstra plus er det også vigtigt at bemærke, at husstøvmider lever dårligt i et tørt miljø. Derfor er det endnu en grund til at holde din dun-hovedpude tør.

Undgå unødig vask af din hovedpude

Selvom det føles meget naturligt at vaske og rengøre, slider det voldsomt på en dun-hovedpude, og derfor er det vigtigt, at du ikke vasker den, medmindre det er strengt nødvendigt.
De fleste gode dun-hovedpuder kan vaskes. Men hvis den er Nomite-mærket, som betyder, den består af en tæt vævning, der sikrer, at husstøvmider ikke kan trænge gennem våret og komme ind i dunfyldet, behøver puden kun meget sjældent vask.

Vask kun din pude 2-3 gange i dens levetid - medmindre andet bliver nødvendigt. Og sørg for at tørre den grundigt igennem i tørretumbleren efter hver vask. En almindelige dun-hovedpude skal tørres i minimum 3 timer, inden hvert dun er helt tørt, og fangarmene er fri. Kun på den måde kan du være sikker på, at du genvinder dunenes spændstighed og hovedpudens volume mest muligt.

Skift din hovedpude

Selvom du er omhyggelig med at vedligeholde og lufte din hovedpude, så slider du på puden hver nat. Derfor bør du skifte din dun-hovedpude ud efter 2-3 år. Hvis du sveder meget om natten slider, du dog mere på puden, og derfor bør du skifte den oftere.
Vi har et stort udvalg af dun-hovedpuder. Se det her.
Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du ikke fået besvaret dine spørgsmål?

Har du brug for mere information og hjælp til at finde den bedste dun-hovedpude? Så besøg os i vores butik i Holstebro og tag en snak med en af vores ekspedienter. Eller orientér dig i vores brede univers af dyner, puder og sengetøj på vores webshop.